måndag 3 februari 2014

Att få hem en valp del 1

är en omställning. Alla valpar är olika men att flytta från mamma och syskon kan vara jobbigt. Här kommer några tips och erfarenheter kring att ta hem en valp.

Vi börjar med några punkter.

Sova: Valpar har inte samma dygnsrytm som en vuxen hund, de är vakna när de är pigga och sover när de är trötta och ibland är de övertrötta. Vissa valpar tar längre tid på sig att sova på nätterna, de kan vakna flera gånger för att kissa eller leka.
Just italienarvalpar vill sova nära, helst i sängen och väljer man att ha sin valp på golvet i en korg kan det ta flera nätter innan valpen slutar gråta.
Det är också stor skillnad på om valpen flyttar in till en annan hund eller blir ensam.

Jag föredrar att ha dem i sängen, då vaknar jag när de vaknar och kan enkelt plocka upp dem och gå ut. Det händer dock olyckor i sängen så man kan få tvätta ofta första tiden.

Kissa och bajsa: Små valpar kan inte hålla sig, när de är nödiga kommer det oavsett var de är. Därför är det viktigt att försöka läsa sin valp och ta ut den ofta. Tumreglerna är att ta ut valpen när den vaknar, efter mat, efter eller ofta under lek. Är man uppmärksam ser man ganska snart när valpen behöver ut.

En valp som vankar är ofta kiss eller bajsnödig.

Äta: Många valpar är vana att dia ända fram till att de flytta, inte så mycket för födan på slutet men för att det är mysigt. Hos oss får valparna ät olika torrfoder och även färskfoder och testa vanlig blötmat. Allt för att valpen ska ha vana vid olika foder. En valp som har gillat ett foder hos uppfödaren kan helt byta smak efter flytt.

Första dagarna är det bra att ge mat ofta så att man ser att valpen äter. Om maten står framme, mät och titta så att det försvinner mat. Visa valpen platsen för mat och vatten ofta. Hål koll så att valpen dricker.

Koppel och halsband: Ofta är valparna redan börjat tränade med halsband och koppel men det kan ta lång tid och mycket tålamod innan valpen är bekväm. Var alltid mjuk när ni tränar, låt valpen vänja sig i sin egen takt. I början är det enklast att låta valpen röra sig så fritt som möjligt och locka den att komma med dig.

Är valpen obekväm med halsband och koppel låt valpen ha halsband på sig korta stunder varje dag, det räcker med ett par minuter. Snart nog är valpen van. När valpen är i koppel låt kopplet vara slakt och dra inte i valpen.


Fortsättning följer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar